Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
ROBERT SIGØYNER Kamil . (2280 niezalogowanych)
18 Postów

(Isrid)
Wiking
Tak masz oczywiscie racje, ze pinnekjøtt jest typowym daniem norweskim z Vestlandet. Uzywajac zwrotu "robie troche na szwedzka nute", mialam na mysli, fakt, ze moi szwedzcy znajomi nauczyli mnie przygotowywac to danie. Oni twierdza, ze rowniez w niektorych czesiach Szwecji rowniez przygotowuje sie to danie. Niektorzy starzy norwedzy twierdza zas, ze jeszcze 50 lat temu pinnekjøtt nie byl znamy w Vestlandet. Nie wiem czy to jest prawda....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
SENTEX napisał:
Isrid napisał:
Pinnekjøtt jest latwy do przygotowania. Ja robie to troche na szwedzka nute, mocze mieso okolo doby w duzym garnku a potem zmieniam wode i odstawiam na kilka godzin. Patyczki, ukladam warstwami na sobie, tak aby powstaly cztery rzedy. Zalewam woda, tak aby woda pokrywala nasza konstrukcje z patyczkow i dopiero na patyczki klade mieso. Gotuje okolo 4 godzin, ale garnek sprawdzam poziom wody. Ciezki do zniesienia dla mnie jest smrud jaki towarzyszy przy gotowaniu i widok tluszczu ktory splywa. Ale potem jagniecina smakuje wspaniale, jest jednak bardzo slona, takze dwa litry mineralnej znikaja szybko Do tego robimy ziemniaki w masle i puree z brukwi
.


Widze ze sie zachwycacie Pinnekjott przeciez w naszej Polskiej tradycji baranina i owca sa na rowni z konina wszyscy wiedza ze mieso z ww zwierzakow jest slabej jakosci a sama jakosc kulinarna jest mierna wrecz mozna powiedziec niedostateczna porownujac z innymi szlachetnymi miesami..........
Co do norkow zachwycaja sie oni byle gownem wystalczy dac im ryz z mlekiem i troche dżemu to im na widok tego popuszczaja zwieracze z wrazenia



Taaaa masz racje..... a karp na polskim stole to dopiero kurwa rarytas.... o szlachetnosci tu nie ma mowy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
a byles kiedys u norwegow na swieta ? widziales co jedza?

wez i sprobuj im podac bigos albo barszczyk z uszkami to zobaczysz jak szanuja ta swoja tradycyjno norweska zywnosc

a karp to pozostalos po komunizmie gdzie polska gospodarka musiala wyzywic towarzyszy z kraju rad

i oplacic zadania banksterow Rodszyldow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok